Waarderend werken als 'way of life' bij Ung Invest AIB

In Ung Invest AIB in Noorwegen zijn ze al ruim 10 jaar structureel met Appreciative Inquiry en de sterke puntenbenadering aan de slag. De school is een plek voor leerlingen die in het reguliere onderwijs vastlopen. Er is een continue instroom (het hele jaar door) en de leerlingen werken op verschillende opleidingsniveaus. Veel combineren lessen met een stage van enkele dagen in de week.

Zowel met de studenten als met de docenten wordt consequent gewerkt vanuit het waarderend-onderzoekend en sterke punten perspectief. Zo kijken ze bijvoorbeeld meer naar de talenten en vermogens van de leerlingen dan naar de diagnoses die veel van hen ook meekrijgen (er zijn leerlingen met Asperger, ADHD, gokverslaving, crimineel verleden, …..). Maar ook de teamoverleggen van docenten hebben een waarderend-onderzoekende insteek. En de schoolplannen komen met behulp van AI (5 D’s) tot stand.

Schoolleider Ingebjorg Maelland vertelt dat het waarderen-onderzoekend kijken langzamerhand in de cultuur van de school is ingesleten… mensen helpen elkaar als het gesprek een negatieve spiraal maakt om het weer om te draaien naar: wat wil je wel? Wat hebben we in huis om dit op te lossen? Ook de leerlingen ontwikkelen in hun tijd op school vaardigheden buiten de schoolse kennis en vaardigheden om die helpen om hun toekomst vorm te geven. Gedurende hun tijd op de school werken ze met ‘roadmaps’, waarin ze hun gedroomde toekomst (breder dan werk of school) verbeelden, onderzoeken wat ze in huis hebben om daaraan te werken en eerste stappen definieren en ook echt aan de slag gaan om die waar te maken.

De meeste informatie van de school is (logischerwijs) in het Noors. Maar dit filmpje van een Londense school die bij hen op bezoek was is in het Engels, evenals deze omschrijving op de Ashoka site.

De school organiseert sinds een paar jaar ook ieder jaar een conferentie om hun ervaringen te delen en zelf nieuwe inspiratie op te doen. Dit jaar vindt die plaats op 25 en 26 april in Asker, Noorwegen.

De website van de Ung Invest AIB vind je hieronder (klik op Source):