Over het boek

Ben jij benieuwd hoe je de talenten en motivatie van je leerlingen versterkt? Hoe je hun zelfvertrouwen geeft en leert denken in mogelijkheden? En hoe je zowel je eigen plezier als dat van leerlingen op school vergroot?

Waarderend leren in het voorgezet onderwijs is een handboek voor docenten die het beste in leerlingen naar boven willen halen. De auteurs maken in dit boek recente inzichten uit de positieve psychologie toepasbaar voor de onderwijspraktijk. Thema’s als talent, mindset, motivatie en geluk komen uitgebreid aan de orde. Ook laten de auteurs zien hoe een waarderende bril helpt bij het ondersteunen van leerlingen in keuzeprocessen en het versterken van een positieve groepsdynamiek in de klas. Naast achtergronden en theorie biedt het boek veel concrete handvatten om direct mee aan de slag te gaan. 

 
 
 
Icons v2_Notitieboek.png

Alles wat je wilt weten

Elk hoofdstuk start met de belangrijkste theoretische inzichten over het centrale thema. We laten daarbij zien hoe je deze kunt toepassen op school. Reflectie- en doe-opdrachten helpen je daarbij.

 
 
 
Icons v2_Tas.png

aan de slag 

Vervolgens vind je een reeks werkvormen die je helpen om direct met het thema aan de slag te gaan. Er zijn werkvormen die je individueel kunt doen, in gesprek met een ander of in de klas. 

 
 
 
Icons v2_Notitieboek.png

Inspiratie en tips

In elk hoofdstuk vind je ook allerlei boeken, artikelen, videofragmenten en tools die wij rond het thema het lezen en bekijken waard vinden.

 
 
 

Interviews

Tussen de hoofdstukken door vind je verschillende interviews. Eén met een leerling die vertelt hoe zij waarderend leren ervaart op haar school en drie met docenten die vertellen hoe zij er invulling aan geven.